SzőnyegVilág

Szőnyeg tisztítási tanácsok

blog tisztitas fejlec

Gyapjú szőnyeg tisztítás

Használatuk során ügyeljünk arra, hogy amíg a felület össze nem tömörödik (kb. 3-4 hónap) kíméletesen tisztítsuk például kézi seprűvel naponta. A porszívózás megkezdése is csak a legkisebb teljesítmény-fokozaton történhet. Az új szőnyegeknél jelentkező elemi szálak hullása természetes, a szőnyeg gyártás technológiájából adódik és a felület összetömörödése után megszűnik. Szőnyeget, ha van rá lehetőség olyan helyre helyezzük ahol nem éri folyamatosan erős napfény, így elkerülhetjük szőnyegünk fakulását. Nem érintkezhet nedves felülettel például nyirkos nedves burkolatra, falfelületre nem szabad helyezni. Védeni kell a molyoktól, nehéz bútorok által okozott sérülésektől, vegyszerektől. Szövött gyapjú szőnyegeknél ajánlatos havonta átfordítani, hogy mindkét oldala egyenletesen használódjon.

Ajánlott tisztítása:

A gyapjú szőnyegről száraz port és szennyeződést porszívózással ajánlatos eltávolítani, ami az igényeknek megfelelően a felület tömörödése után bármilyen sűrűséggel végezhető. Olyan makacs szennyeződéseket melyeket porszívózással már nem lehet eltávolítani, javasolt száraz gyapjú tisztítószerek használata. Dörzsölésre szőnyeg felülete filcesedhet ezért csak fehér textíliával, nyomkodva itassuk fel a folyadékot, majd hajszárítóval hideg fokozaton szárítsuk fel. A tisztítószer használata és a szer hatása után, nagyon alaposan porszívózzuk ki a szőnyeget, hogy a feloldott szennyeződés és tisztítószer maradványai teljesen eltűnjenek a szőnyeg szálai közül.
Szakszerű folteltávolításért érdemes tisztítóba vinni a szőnyeget!

fooldal gyapju

Pamut szőnyeg tisztítása

Szőnyeg nem érintkezhet nedves felülettel például nyirkos nedves padlóra, falfelületre nem szabad helyezni. Óvni kell közvetlen erős napfénytől, ha [mégis napfény éri, havonta egyszer forgassuk át a szőnyeget az egyenletes fakulás véget] molyoktól, nehéz bútorok által okozott sérülésektől. Ajánlatos a szőnyeget időnként átfordítani, hogy mindkét oldala egyenletesen használódjon. A tisztítószer használata és a szer hatása után nagyon alaposan porszívózzuk ki a szőnyeget, hogy a feloldott szennyeződés és tisztítószer maradványai teljesen eltűnjenek a szőnyeg szálai közül.

Ajánlott tisztítása:

Pamut szőnyegről száraz port, szennyeződést porszívózással ajánlatos eltávolítani, ami igényeknek megfelelően bármilyen sűrűséggel végezhető. Erősebb szennyeződésnél száraz vegytisztítás ajánlott. A kiömlött folyadékot fehér textíliával itassuk fel, majd hajszárítóval [hidegebb fokozaton] szárítsuk ki a vizet, így nem hagy nyomot szőnyegen a folt.

fooldal pamut

Műszálas szőnyeg tisztítása (viszkóz, akril, poliamid(PL), poliészter(PES))

A szőnyeget ÓVNI kell közvetlen erős napfénytől, molyoktól, nehéz bútorok által okozott sérülésektől és az ajtó gyűrő -koptató hatásától. Az egyenletes igénybevétel érdekében érdemes a szőnyeget tisztítás után időnként elfordítva visszahelyezni. A szőnyegek szállítása, tárolása mindig ráncmentesen feltekercselve történjen és soha ne hajtogatva. Fontos a szőnyegek rendszeres porszívózása. A kiömlött folyadéktól óvjuk a szőnyeget! A folteltávolítás sikere elsősorban a folt keletkezése és eltávolítása között eltelt időtől függ! Tisztítás előtt a darabos szennyeződést és a felületen lévő folyadékot el kell távolítani. A folt eltávolításához tiszta, puha, lehetőleg fehér rongyot használjon, mellyel először a foltot itassa fel!

Ajánlott tisztítása:

A szálirányú porszívózással a napi szennyeződések könnyedén eltávolíthatóak(a viszkóz szőnyeget hetente 3-4 -szer érdemes porszívózni). A háztartási foltok nagy része egyszerűen vízzel -ronggyal felitatható(kivéve viszkóz). Erőteljesebb szennyeződéseket szőnyegtisztító hab, szőnyegtisztító por segítségével távolítsuk el(kivéve viszkóz). Szőnyeg általános tisztítását leggyakrabban porszívóval végezzük tetszés szerinti fokozatban. Folteltávolító első használatakor végezzünk tesztet a szőnyeg egy kisebb, nem látható részén!
Szakszerű folteltávolításért érdemes tisztítóba vinni a szőnyeget!

fooldal muszalas